janez usenik Odkrito.si

Voditelj na Pop TV: Luke Dončića imam poln kufer!

neymar re Svet24.si

VIDEO: Brazilci v šoku: so ostali brez Neymarja?

boris-becker_re Svet24.si

Beckerjev diplomatski potni list v bistvu ...

FOTO1 Dojencki Svet24.si

Kradli slovenske otroke in jih prodajali na Zahod?...

Hailey Baldwin-justin bieber-poljub Najstnica.si

Hailey Baldwin in Justin Bieber ujeta med ...

adelma Petisvet

Iz njenega groba v Konjicah seva zdravilna ...

Nick Vujičić Njena.si

Žena Nicka Vujičića iskreno o tem, kaj čuti do...

Zgodbe

Diabetiki ne potrebujejo več diete!

Povezali so se zdravniška stroka in vrhunski kulinarični mojstri, nekaj mesecev sodelovali in nastala je kuharska knjiga, kakršne Slovenci še nismo imeli. Z veseljem jo bodo vzeli v roke tako ljudje s sladkorno boleznijo kot običajni ljubitelji dobrih jedi. Užitek je že listanje knjige, kaj šele uživanje v jedeh, ki si jih zdaj lahko vsak pripravi sam!

Avtor:

Stane Mažgon

Značke:

Dr. Nataša Bratina je že več kot dvajset let predstojnica društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. To izdaja revijo Sladkorčki, pripravilo je tudi že več priročnikov z nasveti za sladkorne bolnike, njihove starše in učitelje. Prireja še tabore in izobraževalna srečanja. Knjiga Najboljše z vrha je njihov novi dosežek in svojevrsten pogled kulinarike na sladkorno bolezen ter obratno: bolniki si lahko odslej lažje privoščijo vrhunsko pripravljene jedi – v kateri od sodelujočih restavracij ali si jih po receptih pripravijo doma.

Tudi diabetiki lahko jedo odlično. Kot je poudarila Nataša Bratina, so s knjigo želeli pokazati, da zdrava hrana ne osiromaši jedilnika, temveč ga obogati. »Pri ljudeh s sladkorno boleznijo se pogosto pojavi misel na številne omejitve, a te sploh niso nujne.« Recepte v knjigi je ovrednotila Andreja Širca Čampa, dipl. inž. živ. teh., vodilna nutricionistka na področju sladkorne bolezni v Sloveniji, ki skrbi za smernice v prehrani otrok s kronično boleznijo. Vsak meni je opremljen s količino ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter kalorično vrednostjo. »Danes ljudje s sladkorno boleznijo ne potrebujejo več diete. Morda nekaj tednov, da se izboljša njihovo zdravstveno stanje. Pozneje pa morajo spremeniti življenjski slog,« je poudarila. »To pa največkrat potrebujemo vsi, da bi bili bolj zdravi. Bolniki s sladkorno si lahko privoščijo vse tisto kot ljudje brez nje, le z eno pripombo: če so aktivni, si lahko privoščijo več, če pasivno sedijo na kavču, pa manj.« Ogljikovi hidrati nam povzročajo zaloge maščobe in so odgovorni za bolezen. Ne smemo se bati maščob, tako kot se jih ne bojijo vrhunski kuharji. So namreč nosilke arome. Zaradi njih je jed okusna. Ne smemo se bati niti beljakovin, tako živalskih kot rastlinskih. Predvsem pa je pomembno, da jemo zmerno, redno in vsak dan približno enako količino hrane. Potem si lahko privoščimo tudi vrhunski kulinarični užitek.

Jedi kot v vrhunskih restavracijah. Kako so izziv doživeli naši vrhunski kulinarični šefi? 

Več v Zarji, št. 52, 26. 12. 2017