janez usenik Odkrito.si

Voditelj na Pop TV: Luke Dončića imam poln kufer!

neymar re Svet24.si

VIDEO: Brazilci v šoku: so ostali brez Neymarja?

boris-becker_re Svet24.si

Beckerjev diplomatski potni list v bistvu ...

FOTO1 Dojencki Svet24.si

Kradli slovenske otroke in jih prodajali na Zahod?...

Hailey Baldwin-justin bieber-poljub Najstnica.si

Hailey Baldwin in Justin Bieber ujeta med ...

uvodna Petisvet

Očka, ne bo me več k tebi

Nick Vujičić Njena.si

Žena Nicka Vujičića iskreno o tem, kaj čuti do...

Zgodbe

Penzionisti prihajajo!

Te dni se začenja predvidoma uspešna odisejada gledališča, ki sicer še ni uradno ustanovljeno, ima pa že ime in tudi prvo predstavo.

Avtor:

Sonja Grizila

Značke:

Upokojeni gledališki igralci so se namreč naveličali čakanja, ali se jih bo kje kdo spomnil in povabil, zato so se na pobudo Olge Grad (penzionistka iz Mladinskega gledališča) zbrali in začeli na svoje. Skratka, upokojene so vse tri igralke in režiser komedije Predsednice, le tehnik je nekam mlad, zato sem predlagala, naj ga našemijo v old timerja, da ne bo kvaril umetniškega vtisa. Upokojena je tudi novinarka, ki to piše.

Spomnim se legendarnega Jurija Součka, ki je pripovedoval, kako je moral kot mladenič igrati starce. Režiserji so ga vzpodbujali, naj zniža glas in mu priskrbi potrebno raskavost. »Še mal prtisn,« so ga nadlegovali v gledališkem žargonu. »Zdaj, ko sem res star, mi pa ne dajo vlog mojih vrstnikov,« se je pritoževal, zato pa ga obožujejo otroci in odrasli, saj je junakom iz risank posojal glas. Ampak kaj ko film in televizija ne omogočata pristnega stika z občinstvom. In gledališki igralci to pogrešajo.

Tri igralke, Milena Zupančič, Teja Glažar in Olga Grad, imajo pravzaprav enak problem, saj v gledališčih pač kraljujejo mladi. Čeprav sta nam dve od treh znani iz aktualnih nadaljevank (šele televizija naredi igralce res slavne), jim pač manjka vonj po gledališču, prah z zaves in starih rekvizitov, ki v soju svetlobe poplesuje pred nosom gledalca, živčnost pred premiero in najbolj seveda odziv občinstva. Tiste prave živčnosti je bilo dovolj tudi pred generalko v Žepnem teatru, ko so letale sem in tja ter se pridušale, da »zdaj pač ni pravi čas za pogovor«. Matejino kamero pa so za silo prenesle, fotografski aparat ima to dobro lastnost, da je tiho.

Zakaj med zvezdami? Kar nekaj gledališč in kinematografov z zvezdami v imenu poznamo, še nobenega pa ni, ki bi bil »med« zvezdami. Je pa ime razumljivo že na prvi pogled – vse tri igralke so resnične zvezde, z dolgo uspešno ...

Več v Zarji, št. 52, 26. 12. 2017