Lado Bizovičar Odkrito.si

Lado Bizovičar kmalu očka?

prepoznava Svet24.si

Segla v nakupovalni voziček in ukradla torbico

Horoskop Petisvet

ASTRO NASVETI: od 16.7. do 22.7.2018

Kolinda Grabar Kitarovič_rusija 2018 Svet24.si

"Smo najbolj revni v EU!" je spomnil politike, ki ...

horoskop-oven Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. julija

5 Seconds Of Summer Najstnica.si

5SOS s to pesmijo postavljajo rekorde

indira ekic Njena.si

Indirin Matic se je poškodoval!

Zgodbe

Bela tehnika prihodnosti

Vaša kuhinja bo kmalu pametnejša od vas.

Avtor:

Tina Nika Snoj

Značke:

Hladilnik, ki prinese pivo do kavča; ogledalo, ki vam svetuje, kako odpraviti gubice; kuhalnik, v katerega vstavite sestavine in dobite končano jed, ali lastna mikropivovarna – to in še več nam prinaša napredek bele tehnike. Poleg tega pa še naprave, ki se same čistijo, sestavljajo nakupovalne sezname, naročajo hrano in pokličejo serviserja. Da, naše kuhinje bodo v prihodnosti morda boljše gospodinje in kuharice od nas, vsekakor pa se bodo bolje znašle pri brskanju po spletu.

Kdo bi si še pred nekaj desetletji mislil, da se bo s svojo pečico ali hladilnikom pogovarjal po telefonu? Še pred dobrimi 150 leti so pralni in pomivalni stroji delovali na roke, v likalnike je bilo treba natresti vroče oglje, danes pa večina dela v kuhinji sestoji iz pritiskanja gumbov. V prihodnosti bodo to za večino tipke na telefonu, saj bodo kuhinjske in druge naprave skoraj brez izjeme povezane med seboj ter s spletom in nami komunicirale z elektronskimi sporočili. Znale bodo izmeriti količino mleka v tetrapaku, prešteti jajca, naročiti dotrajan del in serviserja ter ponuditi pravo vino k vsaki jedi. Opozorile nas bodo, kdaj jih je treba očistiti, ali pa bodo to storile kar same in se pozanimale, kdaj bomo doma, da nam pripravijo večerjo. Pomembne smeri razvoja bele in druge tehnike so večja smotrnost porabe in nabave, manjša poraba energije in časa ter seveda čim večje udobje za uporabnika. Samsung je tako v svoj novi model vključil kamero, s katero lahko na daljavo preverimo, kaj v hladilniku manjka, in možnost, da hladilnik sam pošlje naročilo za dostavo trgovcu. LG bo na trg poslal hladilnik, katerega vrata postanejo prozorna, če nanje potrkamo, da bomo lahko pogledali, česa bo zmanjkalo, ne da bi sploh odprli vrata. Če bi ga morali odpreti s polnimi rokami, pa bomo to lahko storili s pritiskom z nogo. Mielejeva najnovejša mikrovalovna pečica se bo s hrano »pogovarjala« s pomočjo radijskih valov, tako da bo vedno vedela, kateri del je treba malo bolje zapeči, katerega pa pustiti kuhanega.

Laboratorij za zelišča. Inovacije v beli tehniki prinašajo tudi čedalje bolj posebne naprave in nove uporabe, o katerih prej niti sanjali nismo. Med takimi je denimo plantCube nemškega zagonskega podjetja Agrilution. Ta je razvil aparat v velikosti manjšega hladilnika, ki bo nadomestil vrt za ljubitelje svežih zelišč. Z LED-lučmi ustvarja različne vrste mikroklime kar v kuhinjskem predalu, da v isti napravi lahko gojite kar največ različnih zeli.

Morda pa vam je kuhanje odveč? Potem bi bil za vas Cooki, kuhalnik v velikosti kavnega aparata, ki ga bo na trg poslalo podjetje Sereneti. Vse, kar morate storiti, je, da napravico napolnite s svežimi sestavinami, izberete recept in pritisnete gumb. Cooki dodaja sestavine postopoma, da je jed kar najbolj podobna tisti, ki bi jo skuhali sami. Da je vse skupaj še bolj udobno, vam, ko je kosilo pripravljeno, pošlje sporočilo na telefon. Kdo bi pa hotel med kuhanjem kosila gledati v lonec! Za bolj skromne so tu še kuhalnik, ki sam dozira in al-dente skuha testenine, aparat za pripravo koktajlov in mikropivovarna, v kateri lahko v dveh urah zvarite lastno različico piva.

Več v reviji Zarja št.,37. 12. 09. 2017