Lado Bizovičar Odkrito.si

Lado Bizovičar kmalu očka?

prepoznava Svet24.si

Segla v nakupovalni voziček in ukradla torbico

Horoskop Petisvet

ASTRO NASVETI: od 16.7. do 22.7.2018

podelitev medalj_sp2018-kolinda-macron Svet24.si

FOTO in VIDEO: Veselje, solze, Thompsonovi hiti in...

horoskop-oven Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. julija

5 Seconds Of Summer Najstnica.si

5SOS s to pesmijo postavljajo rekorde

tomi meglič, manca simčič Njena.si

Nekdanja Tomija Megliča zopet postala mamica

Zgodbe

Poznate zakone ljubezni?

Sanjski partnerski odnos ne pade z neba.

Avtor:

Lara Jelen

Značke:

Ljubezen naj bi bila nekaj sila preprostega – in v svoji biti gotovo je. A ljudje zanjo pogosto potrebujejo navodila, posebno v partnerstvu. Zato obstaja precej knjig, ki ponujajo nasvete, kako ustvariti sanjski odnos. Ena takšnih je knjiga Chrisa Prentissa z naslovom Zakoni ljubezni. Ali ti dejansko obstajajo in ali je v resnici mogoče zgraditi sanjsko zvezo, pa smo povprašali Jano Lavtižar, specialistko zakonske in družinske terapije.

Kdo je ta človek? Chris Prentiss nima nobenega uradnega naziva, ki bi dajal verodostojnost njegovim prepričanjem. Pravzaprav je bil dolga leta nepremičninski agent, že od mlajših let pa ga je zanimalo delovanje človeka. Ko se mu je njegov sin Pax zaupal, da je odvisen od heroina, se je odločil, da mu bo pomagal ozdraveti. Naslednjih šest let se je z njim bojeval za njegovo življenje. Prijavil ga je na tridesetdnevne, šestdesetdnevne in devetdesetdnevne programe, ga vozil k terapevtom za droge in alkohol, k psihologom, psihiatrom, strokovnjakom za zasvojenosti in vsem mogočim svetovalcem. Brez uspeha. Vsaj štiridesetkrat je bil sin že čist, vendar se mu je zdelo, da nima dovolj moči, da bi se uprl skušnjavi. Ves čas se je Chris bal, da ga bo izgubil, in nikoli ni vedel, ali ga bo še kdaj videl. V tistih desetih letih, ko je bil zasvojen, je Pax prestal marsikaj grozljivega; skoraj ga je ubil diler, kateremu je ukradel drogo. Niti to ni pomagalo. Stanje je bilo videti brezupno, vendar Chris ni obupal. Čeprav so mu strokovnjaki zatrjevali, da poti iz tako hude odvisnosti od drog ni in da se lahko njegov sin zgolj nauči živeti s tem (tako da sledi dvanajstim korakom), jim Chris ni verjel. Bil je prepričan, da odvisnost od drog ni bolezen, kot jo dojemajo v konvencionalni medicini, ampak vzrok, zato se je ga je odločil poiskati. Ko sta ga s sinom našla, se je ta rešil svoje odvisnosti, Chris pa se je veliko naučil o delovanju človekove duševnosti. Prepričana, da lahko s svojim holističnim pristopom pomagata še marsikomu, sta s sinom v Kaliforniji odprla center za zdravljenje zasvojenosti z nedovoljenimi drogami. Chris je tudi napisal knjigo Zdravilo za alkoholizem in odvisnosti, ki je postala svetovna uspešnica. Sledile so druge knjige, vse pa se tako ali drugače ukvarjajo s človekom.

Sanjski odnos? Poleg svoje osebne življenjske zgodbe je Chris znan predvsem po svojih interpretacijah I Chinga ali Yi Jinga, enega najstarejših kitajskih zapisov. Ti zapisi veljajo za stičišče znanosti in etike, vir modrosti in prerokb, zato jih preučujejo znanstveniki, religije, psihoterapevti in filozofi z vsega sveta. Prentissu je uspelo težko razumljive heksagrame I Chinga približati širokemu krogu bralcev. V knjigi z naslovom Zakoni ljubezni nam preprosto in praktično predstavi svoj pogled, kako lahko ustvarimo sanjski odnos med partnerjema. Njegovih štirinajst zakonov temelji na štiridesetletnem preučevanju starodavnih zapisov, predvsem stare kitajske filozofije. Nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Vzdržljivost je lepa čednost. Eden izmed zakonov, ki jih avtor omenja v knjigi, je vzdržljivost. »To, kar omogoča partnerstvu, da preživi težave, neuspehe, uspehe in spremembe, ki se pojavljajo v vseh odnosih, je nadvse pomembna lastnost – vzdržljivost. Če želite, da vaš odnos traja, se osredotočite na njegovo ohranjanje,« svetuje. Seveda se tudi v sanjskem odnosu ne bomo mogli izogniti prepirom, a je ob tem pomembno, da jedru spora nikoli ne damo prednosti pred odnosom. »To, o čemer se prepirate, je pomembnejše od odnosa le, če se vi tako odločite.«

Vaša življenjska filozofija določa kakovost vašega odnosa. Če v svojem odnosu niste zadovoljni, je za to kriva vaša življenjska filozofija, pravi Prentiss. »Na kratko: vi ste tisti, ki ustvarjate tako dobre kot slabe plati vašega odnosa in življenja. To počnete s svojimi odločitvami, ki jih sprejemate glede na to, kar verjamete – v skladu s svojo filozofijo.« Prepričan je, da stari rek »Če nadaljujete s tem, kar ste počeli do zdaj, boste dobili še več tega, kar že imate« zelo drži. »Gre za preprosto in učinkovito formulo: če je to, kdo ste in kaj imate – v odnosu, doma ali v službi – tisto, kar želite, potem je to odlično. Še naprej počnite, kar počnete, in dobili boste še več tega. Vendar pa, če je to, kdo ste in kaj imate, manj ali drugačno od tistega, kar si želite, boste morali v osnovi nekaj spremeniti. Do drugačnih rezultatov, kot jih doživljate zdaj, v odnosu ne morete priti, ne da bi spremenili to, kar počnete.« Prav naša prepričanja vplivajo tudi na to, ali verjamemo, da sanjski odnos med partnerjema sploh obstaja. Če ne verjamemo, ga nikoli ne bomo mogli vzpostaviti. »Vaše mišljenje o naravi odnosov in o tem, kako ustvariti čudovit odnos ter ali sploh verjamemo, da je tak odnos mogoč, določajo vaša prepričanja. Vsako vaše mnenje ali prepričanje pa oblikuje vaš odnos. Če v nekaj ne verjamemo, je to za nas nedosegljivo.«

Več v reviji Zarja št.,32. 08. 08. 2017