Svetilnik

Žgoče sonce kožo stara, zgodnje pomlajuje

Sonce je lahko naš najhujši sovražnik ali pa najboljši prijatelj – ali bo eno ali drugo, je odvisno predvsem od nas. Če bomo v njegovi družbi zjutraj in pozno popoldne, nas bo prijetno božalo, nam pogrelo srce, nas polepšalo in nam pomagalo do boljšega zdravja. Če se mu bomo nastavljali v najbolj nespametnih urah dneva ... no, takrat pa se bo zgodilo prav nasprotno. Predstavljamo (ne)zaželene znake sonca na koži in nasvete, kako ravnati.

Preveč vztrajno skrivanje pred soncem lahko povzroči pomanjkanje vitamina D, zaradi česar postanejo kosti bolj krhke, rak bolj verjeten, mi pa bolj podvrženi vnetjem. Sonce je torej za nas nepogrešljivo in nadvse koristno, kadar smo mu izpostavljeni ob pravem času. Tudi za lepoto. Raziskave kažejo, da lahko zadostne količine vitamina D v telesu zmanjšajo mozoljavost, povečajo elastičnost kože ter spodbudijo proizvodez kože. Vitamin D prav tako povezujejo z glajenjem gub in svetlitvijo temnih lis. Jutranje (do devete ure zjutraj) in poznopopoldansko sonce (po 17. uri) je torej lahko še kako koristno, ne samo za zdravje, ampak tudi za lepoto. Takrat uporaba krem in pršil za zaščito pred soncem (vsaj pri nas) še ni tako nujno potrebna, saj sonce v tem času navadno ni tako močno. Mnogo zaščitnih sredstev pred soncem namreč oteži tvorjenje vitamina D v telesu, a so kljub temu nujno potrebna v najbolj vročem delu dneva oziroma vsaj med deveto uro zjutraj in peto uro popoldne. V tem času lahko sonce na koži povzroči marsikaj nezaželenega. Kako ukrepati v naslednjih primerih?

Pordela koža pospeši staranje

Pustimo tokrat ob strani modrovanje, ali je zagorela koža lepa ali ne. Vsak ima svoje mnenje, je pa res, da prepričanja pomagajo ustvariti mediji in javnosti izpostavljene osebe. A ostanimo pri dejstvih: vsako obarvanje kože pomeni poškodbo. Tudi če vaša koža preskoči pordel ton in postane takoj zagorela, je to še vedno znamenje poškodovane kože, ki se posledično hitreje stara. To gotovo ni cilj, ki bi si ga želeli doseči. Ker pa nas lahko sonce opeče kljub trudu, da bi to preprečili, je dobro vedeti, kako ravnati, da si koža čim prej opomore in utrpi kar najmanj posledic. Odgovor so predvsem vlaga, da se koža ne izsuši pretirano, in antioksidanti, ki pomagajo pri hitrejšem celjenju. Vsak dan se mažite z naravnimi olji in vlažilnimi kremami ter uživajte veliko sadja, zelenjave in druge hrane, bogate z antioksidanti. Šentjanževo olje je lahko koristno za mazanje pri opeklinah, vendar ga nikakor ne smemo uporabljati, če bomo še naprej izpostavljeni soncu, saj je to olje fototoksično, kar pomeni, da poveča občutljivost kože za svetlobo.

Več v Zarji št.24, 13.6.2017