novorojenček, dojenček

Dvajset tisoč otrok nima zdravnika

Rodil se jima je težko pričakovan otročiček. Ker stanujeta čisto blizu enega od zdravstvenih domov v Ljubljani, sta pričakovala, da bo njun novorojenček, ko bo dopolnil mesec dni, tam opravil svoj prvi pregled. In tudi vse naslednje. Tja bi namreč svojega malčka lahko pripeljala kar z otroškim vozičkom. Pa sta hitro doživela hladen tuš, ko so jima povedali, da so vsi njihovi pediatri zasedeni. Tudi novorojenčkov ne sprejemajo! Bila sta šokirana, saj jima država nikoli ne pozabi pobrati denarja za zdravstveno zavarovanje. Oba sta namreč, kot večina mladih, samostojna podjetnika in natančno vesta, koliko vsak mesec odštejeta za to blagajno. Ne malo!

burbonke

Starinske lepotice, ki očarajo z razkošjem vonjav

Pravijo, da si je za zmenek z njimi najbolje izbrati sončno dopoldne, tam okrog 11. ure. Prav takrat menda njihovi čudoviti cvetovi najbolj opojno dišijo, one pa pokažejo vse svoje čare in prelesti v najimenitnejši luči. Prav vsaka od njih je resnično nekaj posebnega. Seveda govorimo o burbonkah, ki veljajo za vmesni člen med šipki in modernimi vrtnicami. Njihova zbirka na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico je s približno 80 primerki druga največja v Evropi, takoj za zbirko izvornih burbonk v Roseraie de l'Haÿ v bližini Pariza.

patricija-piršič

Janina preobrazba: Kotalke in hulahup so ji spremenili življenje

»Kljub temu da sem stara 41 let, sem v duši večni otrok, večno sedemnajstletnica. Obenem pa sem mama najlepše deklice, ki že odrašča v mladenko, saj letošnjo jesen ponosno vstopa v srednjo šolo. Leta tečejo, ko imaš otroke, še toliko bolj. Sedaj pa je prišel čas, ko se tudi zame začenja zrelejše obdobje, čeprav ne v celoti. Čutim, da bo zame to leto leto spremembe. Zato sem se tudi prijavila na Janino preobrazbo. Hčerka mi namreč govori, da se ne znam oblačiti letom primerno. S tem se lahko strinjam, saj imam zaradi dela z otroki, kar terja športna oblačila, zelo raznolik slog. Največkrat sem kar v hčerkinih majicah z otroškimi potiski, pisanih pajkicah in prevelikih puloverjih s kapuco,« je povedala simpatična Patricija Piršič iz Šentjurja pri Celju.

Brez dlake

Prikaži več
Malo miru