Nasveti

Decembrski shujševalni čaji

Zima je čas čajev in če čaji pomagajo tudi izgubljati kilograme, potem so več kot dobrodošli.

Avtor:

(jk)

Značke:

December ponuja veliko sladkih pregreh: slaščice, kuhano vino, druženja, kjer ne zmanjka vina za zdravico in ne hrane – vse to se pozna. Lahko pa to tudi preprečimo. Poskrbimo, da bo telo sproti porabljalo zaužite kalorije. Seveda dieta decembra ne pride v poštev. Zato pa tem bolj čaji in čajni napitki, ki pogrejejo, dišijo in – kurijo kalorije.

Zeliščni čaj z janežem, zvezdastim janežem, cimetom in kurkumo

V tem čaju je veliko koristnih učinkov, tako shujševalnih kot zdravilnih: janež čisti telo in skrbi za prožnost podkožnega tkiva, cimet znižuje raven sladkorja v krvi in pospešuje zgorevanje maščob, kurkuma pa povečuje porabo energije ter zavira nenadne napade lakote.

Priprava: 2 žlički janeževih semen, 1 zvezdasti janež, ½ cimetove skorje in ½ žličke mlete kurkume skuhamo v litru vode, pustimo stati 5 minut in precedimo.

Zeleni čaj s sladkim korenom

Zeleni čaj vsebuje veliko polifenolov, ki pomagajo ohranjati vitko postavo, saj preprečujejo, da bi se čezmerno zaužita količina hranil zadrževala v črevesju. Hkrati pospešujejo zgorevanje maščob. Sladki koren pa odvaja vodo.

Priprava: 4 žličke zelenega čaja, skorjico cimeta in stebelce posušenega sladkega korena prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati 5 minut in precedimo.

Črni čaj s čilijem in rožmarinom

Pekoča papričica zaradi grenčine kapsaicin prav pošteno zažene prenovo.

Priprava: 2 čilija narežemo na kolobarčke. Z 2 vejic rožmarina posmukamo lističe in jih natrgamo na manjše koščke. 3 žlice črnega čaja, čili in rožmarin prelijemo z litrom vroče vode, pustimo stati 3 minute, nato precedimo. Okrasimo z vejico rožmarina.

Pu-erh s pomarančo

Pu-erh je kitajski rdeči čaj, ki vsebuje beljakovinski gradnik tavrin, ta pa vzpodbuja nastanek hormonov, odgovornih za razgradnjo maščob. Pomaranča prispeva še dodatno mero C vitamina.

Priprava: Pripravimo 300 ml čaja pu-erh, dodamo 200 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka, eno cimetovo skorjo, zvezdasti janež ter ščepec nageljnovih žbic, nato vse skupaj pogrejemo, a ne zavremo. 2 pomarančna režnja dodamo za okrasitev.

Čai z mlečno peno

Grenčine in eterična olja v tem orientalskem čaju osvežujejo duha in pospešujejo presnovo.

Priprava: Skuhamo 800 ml vode. V čajnik damo 4 vrečke čaija, jih prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 5 minut, nato vrečke odstranimo. Medtem segrejemo ¼ l mleka, ga spenimo in čaj postreženo s peno, posuto še s cimetom.

Bambusov čaj s pomarančo in limonsko travo

Vitamin C pospešuje presnovo in izboljša topljenje maščobnih zalog.

Priprava: Sesekljamo stebelce limonske trave. Bio pomarančo spiralasto olupimo, nato sadež razpolovimo in ga ožmemo. Dolijemo toliko vode, da dobimo liter tekočine, ki jo damo kuhat. Vroči vodi dodamo vrečko bambusovega čaja, limonsko travo in pomarančno lupino, pustimo stati 3 minute, nato precedimo.

Mate s hibiskusom

To je idealne zaviralec apetita, zato je posebej primeren za krotenje nenadnih napadov lakote. Sicer pa vsebuje mate tudi veliko vitaminov, mineralov in beljakovin.

Priprava: 4 žličke mateja in 2 žlički posušenih hibiskusovih cvetov prelijemo z litrom kuhane vode, pustimo stati 5 minut in precedimo.

FOTO

746439400 vodilna

Janež razstruplja telo.

202865899

Limonska trava izboljša topljenje maščobnih blazinic.

440001031

Čai z mlečno peno je izdaten orientalski napitek.

242346949

Kitajski rdeči čaj pu-erh vsebuje tavrin.

***null***