Nasveti

Sveže zeli za poletne jedi

Timijan, majaron in malo mete

Avtor:

K.K.

Značke:

Na okenski polici, balkonu ali vrtni gredi si postrežemo s prvo letošnjo letino domačih zeli: vedno pri roki so nam dišeči timijan, aromatični majaron ali pa na primer po poletju dišeča meta. Izkoristimo priložnost in uživamo v okusih, s kakršnimi je radodarno mlado poletje. In pri tem ne pozabimo: vsaka jed je lahko še boljša, če ji dodamo ščepec svežih aromatičnih dišavnic.

Krompirjev narastek z majaronom

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: 1 kg krompirja * sol * 1 strok česna * 1 žlička masla * 3 žlice kisle smetane (creme fraiche) * 2 vejici svežega majarona * 40 g sira gavda * 30 g parmezana * 2 jajci * 5 žlic mleka * poper * muškatni orešček.

Krompir operemo in pristavimo s toliko osoljene vode, da je pokrit. Kuhamo ga 20 minut, nato ga odcedimo in še toplega olupimo. Nepregoren model natremo s polovico prerezanega česnovega stroka, nato pa namastimo z maslom. Dva olupljena krompirja narežemo na rezine, z njimi prekrijemo dno pekača. Na vrh namažemo kislo smetano in potresemo majaronove listke. Naribamo gavdo in parmezan. Preostale še topel krompir pretlačimo v krompirjevo kašo. Zmešamo jih z mlekom, 2 rumenjakoma, naribano gavdo in polovico naribanega parmezana, solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Iz 2 beljakov in nekaj zrn soli stepemo trd sneg. Sneg primešamo krompirjevi zmesi. Zmes porazdelimo v pekač. Na vrh potresemo preostali naribani parmezan. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo narastek pri 280 stopinjah na spodnji rešetki od 25 do 30 minut. Postrežemo ga s svežo zeleno solato za samostojno jed.

Več v Zarji št. 24, 13.6.2017