Lado Bizovičar Odkrito.si

Lado Bizovičar kmalu očka?

prepoznava Svet24.si

Segla v nakupovalni voziček in ukradla torbico

Horoskop Petisvet

ASTRO NASVETI: od 16.7. do 22.7.2018

Kolinda Grabar Kitarovič_rusija 2018 Svet24.si

"Smo najbolj revni v EU!" je spomnil politike, ki ...

horoskop-oven Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. julija

5 Seconds Of Summer Najstnica.si

5SOS s to pesmijo postavljajo rekorde

kino (2) Njena.si

Nista načrtovala: 6 pack Čukur bo prvič postal ...

Ljudje

Očistili bomo svet!

Nara Petrovič o puščici v rit ali krogli v glavo

Nara je bil eden od koordinatorjev akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu in akcije Očistimo svet 2012. Pravijo mu družbeni terapevt prihodnosti, borec za naš planet. Biva preprosto, a razmišlja široko, spušča se v globoke družbene premike, deluje, je aktiven. Zdaj je zraven pri novi globalni akciji Očistimo svet 2018, ki bo potekala natanko čez leto dni.


Do akcije Očistimo svet 2018 je približno leto dni, septembra prihodnje leto jo boste »izstrelili v rit neoliberalizmu«, ste zapisali – kako je prišlo do nje? In ali bo ta akcija zares očistila svet?

Januarja letos nam je Charles Moore, mož, ki je odkril otok odpadkov sredi Pacifika, povedal, koliko mikroplastike je v ribah v svetovnih morjih. Še pred sedmimi leti so jo našli v vsaki drugi ribi, danes pa tako rekoč ni ribe, ki ne bi vsebovala precej mikroplastike. Pomislite: le v sedmih letih se je težava tako enormno povečala! Glede na to, da problem narašča eksponentno, si je težko zamisliti, kako bo čez desetletje ali dve. Študije kažejo, da že izvirska voda vsebuje mikroplastiko, katere učinki na človeka in druge organizme niso znani, saj še nismo imeli časa, da bi jih temeljito preučili. Številne civilizacije v preteklosti so propadle zaradi nevidnih zlodejev – bakra, svinca, soli ... Nekateri znanstveniki učinke onesnaženja s plastiko in nevarnimi odpadki postavljajo ob rob učinkom globalnega segrevanja. Morda je že prepozno, morda je že po nas, kdo bi vedel?

Kaj storiti? Kako ukrepati?

Ljudje, polni življenja, ne odnehajo tako zlahka! Le tepec si ob vseh razpoložljivih podatkih ne bi želel ukrepati! Ukrepati, najsi je težava še tako gigantska. Ko sem se sprehodil ob reki Bhagmati v Nepalu in videl videoposnetek čiščenja kvadratnega metra plaže na Tajskem, sem razumel, da odpadkov ne bomo mogli očistiti z enodnevno akcijo. A brez nje prav tako ne bo šlo! Akcijo Očistimo svet 2018 gradimo že devet let preprosti ljudje, ki smo opazili problem odpadkov in prevzeli stvari v svoje roke – ne le na ravni svojega vrtička, ampak na ravni države in celo sveta. Vse se je začelo v Estoniji leta 2008, danes pa so po vsem svetu dejavne ekipe v 150 državah. Namen globalne akcije je mobilizirati ljudi, združiti njihov glas in sporočiti neoliberalizmu, da se to, kar se dogaja z viri na svetu, niti približno ne ujema s stopnjo inteligence, ki je premoremo kot vrsta. Znamo in zmoremo bolje, imamo znanje in sredstva, voljo in moč. In to bomo dokazali z globalno akcijo.

Rekli ste, da neoliberalizem potrebuje puščico v rit. Razložite po domače, prosim!

Imamo dve izbiri: puščico v rit ali kroglo v glavo. Krogla v glavo so posledice podnebnih neravnovesij in onesnaževanja, ki sem ga že omenil. Vstati in pobirati smeti na plažah, obrežjih rek in divjih odlagališčih je ponižujoče brezupno dejanje, če se ga pogosto lotevajo peščice ljudi. Ko pa to hkrati počne 380 milijonov ljudi, je to izkaz človeškega dostojanstva in sporočilo, celo ZAHTEVA neoliberalizmu, da tako kot zdaj preprosto ne gre več. Dominanca neoliberalizma je tako velika, da sta ga obsedli prevzetnost in brezčutnost. Potrebuje res res močan zbodljaj, da se predrami. Ko srečujem ljudi na visokih položajih, vidim, da se trudijo delati dobro, a to počno v okviru podatkov in znanj, ki so jim na voljo. Globalna čistilna akcija bo pritegnila pozornost tudi najbolj odzemljenih gospodarstvenikov in politikov, zbodla jih bo in jih prisilila, da prisluhnejo. Vsi seveda ne bodo razumeli, a določen odstotek gotovo bo in to bo nedvomno povzročilo trajne premike. Brez globalne akcije si tega ne moremo obetati, zato je tako pomembna.

Celoten članek si lahko preberete v 40. številki revije Zarja.