Ljudje

Pogled za milijon evrov

V obmorski hiši Zmaga Jelinčiča

Z Zmagom smo si zaželeli obiskati njegovo novo obmorsko hišo v Žusterni pri Kopru, s čudovitim razgledom, velikim zemljiščem in nad cesto med Koprom in Izolo, ki so jo zaprli za promet. Takoj je bil za »popotovanje« od Ljubljane do Kopra in z Matejo sva ga vzeli v avto. Zmago je človek, s katerim se lahko pogovarjaš o čemer koli. Še največ pa o slovenski politiki.

Zmago pred sodiščem. »Dobro jutro. Ali me lahko pobereta ob 8.30 pred sodiščem na Tavčarjevi?« je sporočal njegov prvi SMS usodnega dne zjutraj. Hm, Zmago je spet na sodišču, kaj je zakuhal tokrat, mi je seveda šlo skozi glavo. Sporočila sem fotografinji, naj ga pobere pred sodiščem, in glej zlomka, tudi ona je pomislila isto. Pa ni bilo to. Zmago je na Tavčarjevo pripeljal kolo v popravilo. In začel se je naš križev pot. Križev zato, ker smo takoj padli v gnečo na obvoznici proti morju, na ogled Zmagovega bivališča tik ob morju, ki je že ob nakupu zemljišča povzročilo mnogo vročih zapisov in davčnih ukrepov. Pa tudi mnogo vročih ponudb, nam pove Zmago, za zemljišče so mu ponujali precej denarja, država pa mu je za nakup zaračunala kar precejšen davek. Moral je prodati skoraj vse numizmatične zbirke, da je »preživel«. 

Politika, zatem še malo politike. Z Zmagom v avtu je ... no, povprašaš ga, kako sta hčeri, pa konča pri politiki. Povprašaš ga po ženi Moniki, pa konča s politiko, saj žena dela pri Jankoviću. S fotografinjo tako izveva za nešteto političnih ozadij, za katera morda niti nisva želeli vedeti. Ali o njih pisati. Čeprav bi bilo Zmagu vseeno, če jih napiševa, pravi. »Tako pač je pri nas,« konča marsikatero popoprano zgodbo. 

O hčerah Aleksandri Tisi in Aleksiji Iris izvem, da hodita še v osnovno šolo in da gresta kmalu obe po boljše znanje angleščine v London, preko Zveze prijateljev mladine. Da sta živahni, nagajivi punci, kot morajo otroci pač biti. Zmago je prepričan, da je treba otrokom omogočiti čim več znanja, predvsem tujih jezikov (tudi latinščine, ki odpira glave), da bodo lahko študirali in pozneje tudi delali v tujini, saj se boji, kakšna bo Slovenija čez nekaj let. Kakšna bo do naših potomcev. 

Zmago predsednik? Zmago še razmišlja, ali bi se jeseni podal v boj za predsednika države, saj pravi, da je sedanji predsednik malce neresen, ko se »fotografira na stopnicah v tujih državah, namesto da bi nas dostojno zastopal«. Pravi tudi, da bi se on »odločno postavil za svoj ugled in ponos, če bi ga kakšen tuj državnik ogovoril z Borat namesto z Borut«. Ker pa meni, da bo Pahor vseeno znova postal predsednik, čeprav »vozi katrco« in se »gre frizerja, smetarja in še kaj«, bolj resno razmišlja o parlamentarnih volitvah, na katerih ima dosti več možnosti, da s prenovljeno stranko SNS zasede vsaj štiri mesta v parlamentu. Pove še, da bo tokrat v poziciji, ker se bo dalo tako več narediti, več doseči. 

Celotno reportažo o "potovanju" z Zmagom Jelinčičem na morje in nazaj si lahko preberete v 25. številki revije Zarja. (20. 6. 2017)