Ljudje

Vsi smo lahko del revolucije!

Massimo Bottura, eden najbolj cenjenih kulinaričnih šefov na svetu, v boju proti zavrženi hrani.

»Bojujmo se proti zavrženi hrani. Skupaj lahko dosežemo rezultat, ki bo osupil svet.« To je bilo eno od vodil prvega Tedna nezavržene hrane v Sloveniji. Na smetiščih se znajde tretjina hrane, ki jo vsako leto pridelamo na svetu. To je katastrofalno in to je treba spremeniti, vedno znova opozarja tudi Massimo Bottura, eden največjih šefov na svetu.

Pred nekaj dnevi je obiskal Ljubljano, in to je bilo svojevrstno presenečenje za vse, ki šefa poznajo po njegovih uspehih, kakršne žanje povsod po svetu. Potuje po prestolnicah, nekaj dni pred prihodom k nam je kuhal za nekdanji ameriški predsedniški par, Baracka in Michelle Obama, ki sta bila na krajših počitnicah v Toskani. Ni ju srečal prvič. Bil je namreč v delegaciji imenitnežev, povabljenih na zadnji državniški sprejem v Beli hiši, posvečen Italiji. Med njimi so bili najboljši ustvarjalci z vseh področij, od mode do športa in filma.

Norost za popolno kombinacijo. O tem, kako cenjen je Bottura v kulinaričnem svetu, veliko pove dolg seznam nagrad in priznanj. Lani je njegova restavracija Osteria Francescana osvojila prvo mesto na svetovni lestvici izbora 50 najboljših restavracij. Leto prej je bil Bottura izbran na najboljšega šefa v Evropi. Ob vseh nazivih lahko omenimo še to, da je na kulinaričnem področju konkurenca velika in huda, torej gre res za velikega mojstra.

O svojih sodelavcih je povedal, da brez njih ne bi prišel do tako pomembnih nazivov. Eden od njih ima čut za racionalnost, drugi je obseden s popolnostjo, tretji ima občutek za lepoto, natančnost. »Če k temu dodamo še mojo norost, je kombinacija popolna,« je naslove komentiral Bottura.

Večkrat ga imenujejo tudi poetični šef, saj svoje delo rad povezuje z ustvarjalnostjo vseh vrst, je velik ljubitelj likovne umetnosti. V pogovoru z njim se je to dalo razumeti iz strastne razlage vsega, za kar si prizadeva in zaradi česar je prišel v Ljubljano.

Pomoč brezdomcem. Lahko bi mu rekli tudi velik garač: na vseh koncih sveta sodeluje v projektih, ki skrbijo za pomoč brezdomcem, odpira menze, pomaga humanitarnim organizacijam. V Londonu bo v naslednjih dneh odprl tretjega v vrsti svojih refektorijev (ime izvira za latinščine in pomeni skupno jedilnico, običajno v samostanih ali skupnostih). Podobnega je že odprl v Milanu v času svetovne razstave Expo leta 2015 in v Riu de Janeiru lani v času olimpijskih iger. Vse tri vodi njegova neprofitna organizacija Food for Soul (Hrana za dušo).

Tudi vsak od njegovih projektov bi si zaslužil daljšo predstavitev: v Milanu se je na primer pravkar povezal z eno od grosističnih verig za prodajo sadja in zelenjave. Ostanke teh živil namreč zavržejo. Bottura je ugotovil, kako jih je mogoče vsaj delno rešiti z zamrzovanjem in konzerviranjem, izdelke pa nato razpošiljajo tistim, ki jih potrebujejo. Količine hrane, ki bi bila zavržena, se merijo v stotinah ton.

Več v reviji Zarja št., 23. 06. 06. 2017