Ljudje

Malokateri milijonar ima tako razkošje

Domen Slana, umetnik, rekorder, letalec, inovator in kritični premišljevalec.

Avtor:

Anka Lipičnik

Značke:

Vstopiti v Domnov svet je doživetje. Odideš drugačen, z novo perspektivo. Marsikaj presojaš po čisto novih merilih. Ustvarjalnost je njegov način življenja in ta se odraža v vsakem kotičku njegovega doma.

Letos ste praznovali okroglo obletnico. Človek hote ali nehote opravi kakšno analizo.

Nisem delal analize. Bilanc ne maram, ker sem potem slabe volje.

Je vaša poklicna pot močno odstopala od pričakovanj?

Najbrž bom pri tem odgovoru pristranski, saj izhajam iz družine, v kateri sta bila slikarstvo in umetnost ves čas prisotna (mama Dora, brat Jan). Je pa res, da so se časi za umetnike tako spremenili, da tega takrat, ko sem se odločal o tem, ni mogel nihče pričakovati. Veliko lepega je v tem poklicu, ima pa tudi hud davek. Pri ljudeh, ki ne delujemo čisto premočrtno, je ves čas krivulja vzponov in padcev. Lepo je, ko si gor, težko je, ko si dol. Na področju umetnosti je težko biti profesionalec. Družba in država sta nenaklonjeni. Počasi bomo morali umetniki začeti svoj poklic skrivati. Beseda umetnik bo postala zmerljivka. (smeh)

V hišo priteče Pepe, sede in modro zre v nas.

Tukaj je tudi hišni pes unikaten.

Da, Pepe je mešanček. Jan ga je našel v zavetišču v Novem mestu. Po kakšnem tednu je ugotovil, da ima prehudo alergijo na njegovo dlako, ni pa ga želel vrniti. Pepe je tako prišel k meni na poskusni konec tedna, pa sva podaljšala za nedoločen čas.

Kaj je še tisto, kar imate radi?

Tole imam rad. Prižge predvajalnik glasbe. Richard Galliano je, letos pride v Ljubljano. Svoje čase sem tudi ogromno letel, večinoma z jadralnim padalom, nekaj malega z zmajem. Na lov na rekorde smo hodili največ v Južno Afriko, letel sem tudi v Braziliji, imam dva neuradna svetovna rekorda. Letel sem po vsem svetu. Lepo je iti s kanujem na Kolpo, z jadrnico na morje. Rad imam kajak, lokostrelstvo. Posedeti ob ognju ob Sori je pa tako zlata vredno, da ima malokateri milijonar takšno razkošje. Veliko šteje zavedanje, da je to dragocena stvar.

Zdi se, da ste se letenju posvetili več kot le ljubiteljsko.

Letel sem polprofesionalno. Prijatelj Stane Krajnc, ki izdeluje padala za base jumping, me je o letenju naučil največ. Povedal mi je, da so nekoč poskusili z diagonalnimi rebri z manj vrvmi doseči manjši zračni upor padala. Dal mi je idejo, po kateri sva s prijateljem izdelala 3D-model kril s simulacijo. Vse smo naredili sami. Bil sem prvi človek na svetu, ki je na svetovnem pokalu letel s padalom s takšnimi rebri. Danes skoraj ne obstaja več padalo brez teh reber.

Ste patentirali?

Nisem. Od tega nimam nič razen zadovoljstva, da sem prvi, ki je to rešitev vgradil v jadralno padalo.

Ste se še s čim ukvarjali toliko, da ste skonstruirali kaj novega, boljšega?

Naredil sem na primer drugačno rešitev za ročaje pri tako imenovanih compound lokih, z njo sem se obrnil tudi na večje proizvajalce. Žal zadeve nisem mogel patentirati, ker je nekdo pred mano neko sicer nerodnejšo rešitev že patentiral tako, da mi je zaprl pot. Do množične proizvodnje potem seveda ne moreš.

Več v reviji Zarja št., 20. 16. 05. 2017