verboten Odkrito.si

Natalija Verboten žaluje

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. avgusta

tretje oko, akaša Petisvet

Akaški zapisi dostopni vsakemu, to je pot do njih

vodstvo UKC Svet24.si

Slovenski otroci umirajo, zdravniki pa se kregajo

16-oliver dragojevic Svet24.si

To si je o Slovencih mislil Oliver Dragojević

Niall Horan in Hailee Steinfeld (1) Najstnica.si

Niall Horan in Hailee Steinfeld končno pokazala, ...

Petra_Kercmar_foto_Mankica_Kranjec Njena.si

Z njim na dopustu uživa Petra Krčmar

Alter

»Nore gobe« proti depresiji?

Ste že kdaj poskusili »nore gobe«? Tisti, ki so jih, pripovedujejo ali o grozljivih izkušnjah ali pa o neverjetno lepih občutjih ter o tem, kako so jim pomagale. Novejše raziskave nakazujejo, da bodo lahko te gobe v prihodnosti uporabljali v medicini za zdravljenje različnih odvisnosti, depresije in tudi drugih psihičnih težav ter strahu pred smrtjo.

Avtor:

Milka Krapež

Značke:

Sredi petdesetih let so LSD in druga psihedelična zdravila pretresli medicino. Tedanje raziskave so namreč kazale, da so halucinogeni učinkoviti pri zdravljenju nekaterih psihičnih težav, ki jih je zelo težko zdraviti, tudi alkoholizma. Toda po bleščečem začetku se jih je oprijel sloves nevarne rekreativne droge in pristojni so jih uvrstili v skupino tistih, ki jo ljudje zlorabljajo, obenem pa nimajo medicinske vrednosti. A začele so se nove raziskave, tako z LSD-jem kot s psilocibinom, aktivno učinkovino iz gob, ter še nekaterimi drugimi. Če se bodo izkazali za varne in učinkovite, kakor predpostavljajo, lahko pride do prave revolucije v zdravljenju psihičnih bolezni. Njihovo uživanje pod strogim nadzorom lahko prinese bolnikom veliko olajšanje, pravijo strokovnjaki.

Revolucija v psihiatriji? Poskusili so pri rakavem bolniku. Samo en odmerek psilocibina je pregnal grozljivo zaskrbljenost, ki je mučila umirajočega. Druga taka snov je pomagala človeku, ki je trpel zaradi postravmatskega stresa. Preliminarni dokazi pravijo, da lahko halucinogeni pomagajo pri motnjah hranjenja, hudih depresijah, obsesivno kompulzivnih motnjah, vključno s primeri, ko običajni antidepresivi niso učinkoviti. Če raziskave potrdijo vse to, se bo zdravljenje duševnih motenj močno spremenilo. Vendar pa najbrž ne bo primerno za vsakogar. Predvidevajo tudi, da bo uporaba teh snovi kot rekreacijske droge še naprej prepovedana.

z_nore_gobe2.jpg

Ljudje, ki imajo težave z nihanjem razpoloženja, posebej tisti, ki jim z običajno terapijo ne morejo pomagati, pa bodo morda lahko opustili antidepresive oziroma druga zdravila. Bolniki v zadnji fazi življenja bodo lahko preživljali zadnje trenutke brez strahu pred prihajajočo smrtjo. 

Več v Zarji št. 11, 13. 3. 2018.